leaf logo

Nørre Aaby Velvære Klinik

angelicamassage.dk removebg preview

founder
Heidi Hovmann Petersen

MASSAGE ER KROPPENS TERAPI

Det sker i kroppen, når du får massage VIGTIG INFO 

Hvad gør massage afstressende? Hvordan virker Massage på fordøjelsessystemet og immunforsvaret? Og kan en tur på briksen virkelig fjerne hovedpine, kvalme og søvnproblemer?

Nedenstående er hvad der sker udvalgte steder i kroppen.… i musklerne? Massage påvirker musklernes gammanerveaktivitet og efterlader dem mere afslappede. Den frigør enzymer som histamin og skaber en lokal varme, begge dele effekter, der får kapillærerne, musklernes små blodkar, til at åbne sig, så blodgennemstrømningen stiger. Det giver musklerne mere ilt og næring at arbejde med.… i bindevævet? Bindevævet er depot for blandt andet affaldsstoffer og fedt. Det består af især kollagen og elastin, hvilket gør det mere stift end muskelvæv. En dyb bindevævsmassage kan dog blødgøre vævet, og den øgede blodgennemstrømning vil fjerne affaldsstoffer og efterlade bindevævet lettere, renere og mere smidigt.… med immunforsvaret? Massage virker beroligende og reducerer mængden af stresshormoner i kroppen. Som tidligere beskrevet, fremmer massagen blodgennemstrømningen og den udrensningsproces, der transporterer affaldsstoffer væk. Endelig kan massage også øge mængden af protein, der beskytter mod blandt andet infektioner, i blodet. Det er alt sammen med til at gøre dit immunforsvar stærker.

… med fordøjelsessystemet?

Når man bliver masseret, frigives forskellige enzymer i kroppen. En del af dem arbejder i fordøjelsessystemet med at nedbryde og optage det, personen spiser. Desuden giver massagen hele peristaltikken – altså tarmens bevægelser – en hjælpende hånd, så fordøjelsen glider bedre.

… hvis man døjer med hovedpiner?

Massage er effektiv som supplement til mange former for sygdomsbehandling. Hvis du døjer med spændingshovedpine og andre hovedpineformer, for eksempel spændingsrelateret migræne, kan massage reducere antallet af anfald, varigheden af dem og graden af smerte og ubehag.

… hvis man lider af kvalme og er svimmelhed?

Kvalme og svimmelhed kan opstå af mange forskellige årsager. I en del tilfælde skyldes det en overbelastning af skulder- og nakkemuskler, og her kan massage hjælpe. Når de belastede muskler får den rette behandling og afspænding, vil kvalme og svimmelhed meget ofte aftage eller forsvinde.

… hvis man er stresset?

Massage øger niveauerne af dopamin og serotonin og sænker niveauet af stresshormonet cortisol i blodet. Berøringen af huden frigiver desuden hormon, et såkaldt socialt hormon, som blandt andet aktiverer tilknytningen til andre mennesker, præcis som det ses mellem barn og forældre. De hormonelle påvirkninger gør dig gladere, og det mindsker din risiko for at blive stresset, angst og deprimeret.

… hvis man har smerter?

Massage har en række smertelindrende virkninger og kan reducere behovet for smertestillende medicin. Først og fremmest øger det blodgennemstrømningen og fjerner derved hurtigere affaldsstoffer i spændte muskler og ikkeelastisk bindevæv. Det kan i sig selv lindre ømhed og smerter. Massagens arbejde med bindevævet forlænger, strækker og smidiggør desuden ens bindevæv, så der kommer mere plads og færre spændinger i bevægeapparatet. Det vil være med til at fjerne smerter, man måtte have for eksempel som følge af uheldige arbejdsstillinger eller flittig brug af stiletter med lidt for høje hæle. Endelig udløser massage endorfiner, som vi populært kalder for kroppens egne morfinstoffer. Endorfiner hæmmer hjernens evne til at opfatte smerte. Derved kan ubehag og smerter føles mindre eller helt forsvinde.

… med restitutionsevnen?

Når massagen afslapper dine muskler, stiger blodgennem-strømningen og giver mere ilt og næring til dem, samtidig med at affaldsstoffer hurtigere fjernes. Det giver en mere effektiv restitution. Træner man hyppigt, hårdt eller meget, kan massage hjælpe dig til at blive hurtigere klar igen og til at undgå skader.

… under graviditet?

Under en graviditet tager mange kvinder en del på, og den forøgede vægt belaster holdningsmusklerne i blandt andet lænd og balder ganske betragteligt. Den slags lændesmerter og spændinger i nakke og skuldre kan massage ret effektivt løsne op og lindre. Graviditet vil desuden ofte føre til ophobning af vand i kroppen, særligt i benene. Det kan give uro, nedsat mobilitet og smerter. Massage øger lymfedrænagen, og regelmæssig massage under graviditeten kan derfor reducere mængden af ophobet vand i benene, hvis du døjer med det.

… med nattesøvnen?

Massage afslapper, afstresser og beroliger både din krop og din hjerne. Det øger udskillelsen af serotonin og melatonin, stoffer, som fremmer den gode nattesøvn. Det gør det lettere for dig at falde i søvn, og det medvirker til at give dig en bedre søvnrytme.

…  dig med Diabetis 1

Ved Diabetis, kan let massage forgå, hvis sukkersygen er under kontrol. Der gives ikke massage på de steder hvor der gives insulin.

…  har du hjerteproblemer/  får du Blodfortyndende medicin.

Ved sammenråd fra lægen tilbydes der massage. i let grad.

… Klinikken og ansvar   

Du kender din krop bedst. Jeg gør mit bedste for at, du er i de bedste hænder. Jeg gør alt hvad jeg kan for at, afhjælpe dine problematikker.

Jeg kan ikke tage ansvar, for hvordan din krop reagerer efter massage, eller de andre behandlinger jeg tilbyder.

Jeg giver dig de bedste retningslinjer, med drik min 1 liter vand efter massage indenfor 1-2 time. 

( Ellers kan for komme ubehag, som feber, hovedpine, svimmelhed m.m. Det er ofte pga. dine affaldsstoffer ikke er kommet ud. 

Før massage er en god ide at drikke min 0.5 l vand. Ømhed i muskler kan for komme fra 1- 5 dage efter. Ved brug af cupping, kan du få mærker efter dette, men de forsvinder igen.